Mezim üç qalen formasında buraxılır – örtüklü həblər, bağırsaqda həll olan örtüyə malik həblər və daha yaxşı effektivlik üçün tərkibində bağırsaqda həll olan örtüklü mini-həblər olan jelatin kapsullar.
Kiçik ölçüsü və hamar səthi sayəsində örtüklü həblər çox asanlıqla udulur. Pankreatin həblərini heç vaxt çeynəməyin və dişləməyin.
"Enterik örtük" termini, tabletlərin mədədə həll olunmayan turşuya davamlı filmlə örtülməsi deməkdir. Bu xüsusi örtük sayəsində mədəaltı vəzi fermentləri təhlükəsiz şəkildə mədədən nazik bağırsağa keçərək sərbəst buraxılaraq aktivləşə bilirlər.
Kapsulların tərkibində bağırsaqda həll olan örtüyə malik xırda həblər olur ki, onlar da qida ilə bərabər həcmdə qarışdırıla bilər. Bu cür buraxılış formasında həzm fermentlərinin effektivliyi daha yüksəkdir. Məhz buna görə də, bir qayda olaraq, mini-həblərə üstünlük verilir.
Daha yaxşı qəbul etmək üçün bərk kapsullar da açıla bilər və yalnız kapsulun tərkibi bir stəkan maye ilə bütöv şəkildə udulur.
Mezim preparatını istifadə etməzdən əvvəl preparatın istifadə təlimatını hər zaman diqqətlə oxuyun.
örtüklü həblər
Təsiredici maddələr:
Lipaza* 3 500
Amilaza** 4 200
Proteaza** 250
Qablaşma:
20 həb
bağırsaqda həll olan örtüyə malik həblər
Təsiredici maddələr:
Lipaza* 10 000
Amilaza** 7 500
Proteaza*** 375
Qablaşma:
20 həb
Bərk kapsullar
Təsiredici maddələr:
Lipaza* 25 000
Amilaza** 22 500
Proteaza*** 1 250
Qablaşma:
20 kapsul
* yağları parçalayan həzm fermentləri
** saxaridləri parçalayan həzm fermentləri
*** zülalları parçalayan həzm fermentləri
MEZIM necə işləyir?
Mezimin təsiredici maddəsi olan pankreatin bədənin ona lazım olan bütün qidalandırıcı maddələri mənimsəyə bilməsi üçün zülalları, yağları və karbohidratları kiçik hissəciklərə parçalamağa kömək edən həzm fermentlərinin kombinasiyasıdır.
Qalen formaları dərmanların istifadə edilə biləcəyi formalardır (həb, kapsul, suspenziya və s.).
Qidanın tərkibində olan qidalandırıcı maddələr üç əsas qrupa bölünür: zülallar, yağlar və karbohidratlar
Steatoreya – yağların bağırsaqda sorulmasının azalması səbəbindən nəcisdə yağın olmasıdır